Počas silvestrovských osláv je dobré dodržiavať niekoľko pravidiel

30.12.2011 Celý región

Bratislava 30. decembra (TASR) - Polícia v záujme prežitia silvestrovských a novoročných osláv bez ujmy odporúča dodržiavať niekoľko pravidiel. Pri odchode z domu je potrebné zatvoriť všetky okná a zamknúť vchodové dvere. Kľúč si treba zobrať so sebou a nenechávať ho napríklad pod rohožkou.

Malo by sa aktivovať aj zabezpečovacie zariadenie v prípade, že je namontované. \"Ak máme v domácnosti časový spínač na svetlá, použime ho na vytvorenie dojmu, že byt nie je prázdny. Vozidlá nenechávajme na opustených neosvetlených miestach, kde nie je pohyb ľudí,\" pripomína hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Z áut treba vybrať všetky cenné veci, ako sú GPS navigácia či autorádio. V preplnených hromadných dopravných prostriedkoch, v podnikoch či uliciach si treba dávať pozor na osobné veci, pričom polícia neodporúča mať so sebou väčšiu hotovosť. \"Odložené oblečenie či kabelku v podniku majme taktiež na očiach,\" dodáva Slivka.

Okrem krádeží striehne na zabávajúcich sa aj iné nebezpečenstvo. Pri odchode na parket by ľudia nemali nechať svoje nápoje bez dohľadu, pretože po návrate k stolu už v ňom môže byť nejaká droga. Vhodné je mať pod kontrolou aj barmana pri jeho príprave. \"Ak ste drink čo i len na chvíľu nechali bez dohľadu, objednajte si radšej nový,\" upozorňuje hovorca.

Ten vyzýva aj na opatrnosť pri manipulácii s ohňom a zábavnou pyrotechnikou, pri ktorej je dôležité dodržiavať návod na ich použitie. Používať sa má iba tá, ktorá bola zakúpená v predajniach na to určených. \"V žiadnom prípade neodporúčame manipuláciu s domácky vyrobenou pyrotechnikou. Takéto prípady sa často končia trvalými následkami na zdraví alebo amputáciou končatín,\" podčiarkuje.

Vodiči, ktorí na oslavách pili alkohol, by mali prenechať riadenie vozidla niekomu inému, keďže jazda pod vplyvom alkoholu je protizákonná. \"Ide o priestupok a nad jedno promile alkoholu dokonca o trestný čin. Najmä však ide o zbytočný hazard a nezodpovednosť vodiča, ktorý sa takýmto spôsobom rozhodol ohroziť životy a zdravie ľudí,\" konštatuje Slivka.
 

Vyberte región